Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Φτάνουν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ-Ασφυξία για 7,4 ιδιοκτήτες ακινήτων


Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα «χτυπήσουν» την πόρτα 7,4 εκ. ιδιοκτητών ακινήτων έως τα τέλη Αυγούστου.
Θα είναι η πρώτη θλιβερή υπενθύμιση των μνημονιακών βαρών, τα οποία όχι μόνο δεν σβήνουν στις 20 Αυγούστου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά διογκώνονται περαιτέρω έως και και περισσότερο από 200 ευρώ ευρώ, μετά από
προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προς τις αγορές.
Η προσαρμογή των τιμών που προηγήθηκε έμεινε «κουτσή» και υπολείπονται δύο ακόμα αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, παρακαταθήκη για την κυβέρνηση της επόμενης διετίας. Ήδη όμως, ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις  θα ει΄ναι φουσκωμένος έως και 200 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτήτη διαμερίσματος 20 ετών, 100 τ.μ στο πρώτο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων. Η τιμή ζώνης μετά τις αλλαγές έκανε άλμα 74,29% από τα 1.750 ευρώ στα 3.050 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης υπερδιπλασιάζεται φτάνοντας τα 995,17 ευρώ έναντι 486,77 ευρώ πέρυσι.

Από την δοκιμαστική εκκαθάριση την οποία έχει τρέξει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι για περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι πανομοιότυπο με το περσινό εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους μπορεί να έχουν αυξηθεί ή να έχουν μειωθεί.