Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Απελαύνονται δύο Έλληνες διπλωμάτες - Απαγόρευση εισόδου σε συνεργάτη του Κοτζιά


Ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στον Έλληνα πρέσβη τα
αντίποινα της Μόσχας. Oι Ρώσοι διώχνουν τον εμπορικό ακόλουθο της ΕλλάδαςΑδαμάντιο Καρυτιανό και τον υπεύθυνο επικοινωνιών Ανδρέα Τάκη, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο στη Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Γιώργου Σακελλαρίου.
Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, ο Ανδρέας Φρυγανάς, έλαβε ένα σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν τα «μικρής κλίμακας» μέτρα που πάρθηκαν από τη ρωσική πλευρά, σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας, τον Ιούλιο αυτού του έτους, εναντίον Ρώσων διπλωματών.

Μετά την ανακοίνωση των ρωσικών αντιποίνων εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κλήση του ήταν επιβεβλημένη και στο πλαίσιο της πάγιας διπλωματικής τακτικής. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η αντίδραση της ρωσικής πλευράς είναι «ασύμμετρη», και καταλόγιζαν αυθαιρεσία στις ενέργειες του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να προκαλέσει άλλη αντίδραση εκ μέρους της Αθήνας. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου –σύμφωνα με πληροφορίες- είναι να αποφορτίσει την ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό ότι εξαρχής είχε χαρακτηρίσει την κρίση παροδική.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τραυματιστεί και πλέον κινούνται σε δύσβατο έδαφος.