Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Πτώχευση προ των πυλών για την Τουρκία


Το παιχνίδι έχει αρχίσει και χοντραίνει επικίνδυνα. Η Τουρκία μοιάζει πλέον γίγαντας με πήλινα πόδια 
Οι προεκτάσεις μιας επερχόμενης πτώχευσης στην Τουρκία θα αγγίξουν και την Ελλάδα, με πολλούς τρόπους. Όχι επειδή συνδέονται οι οικονομίες μας, αλλά επειδή ο Ερντογάν θα εξωτερικεύσει για ακόμα μια φορά την κρίση του προς το Αιγαίο...Και αυτή τη φορά έχει και έναν ακόμα λόγο να το κάνει, να εκβιάσει τη Ρωσία να πάρει θέση, στρατιωτικά υπέρ του (άλλο που δε θέλει ο Πούτιν καθώς αποκτά αυτόματα τον έλεγχο στα στενά) ενάντια στις ΗΠΑ. 
Τι πραγματικά συμβαίνει στην τουρκική οικονομία
Στην ουσία των πραγμάτων όμως νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου. Ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,24 τουρκικές λίρες κατά την έναρξη των συναλλαγών στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχουν συνέπειες στην πτώση του τουρκικού νομίσματος. Μέχρι τις 22.03 ώρα Ελλάδας σήμερα –νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,06 τουρκικές λίρες, αφού άγγιξε τις 7,24 τουρκικές λίρες νωρίτερα. Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Ξένοι αναλυτές υποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση απαιτεί άμεσο χειρισμό από την κυβέρνηση, που δείχνει ωστόσο απρόθυμη να ακολουθήσει τις συστάσεις για αύξηση των επιτοκίων και χαλιναγώγηση του πληθωρισμού που άγγιξε το 16%.
Ο διπλασιασμός των δασμών που επέβαλε προχθές, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ήταν η χαριστική βολή. καθώς εκτός όλων των άλλων, αναγκάζει τη  λήψη έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, προκειμένου να ανακοπεί η αστάθεια και η κάθετη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το δολάριο, μετά και το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία. 
Το σκάκι είναι για γερούς παίχτες πια. Και δυστυχώς η Ελλάς και σε αυτή την παρτίδα δεν είναι παρά ένα κατώτερο πιόνι καθώς η πολιτικής της κότας όπως είπε ο Κοτζιάς μπορεί να τελείωσε αλλά ξέχασε να πει ότι άρχισε η πολιτική του Λαγού....
Στην πραγματικότητα όχι μόνο Λαγός αλλά και θεατής και ανήμπορη να δημιουργήσει την παραμικρή ατζέντα. Τα πάντα υπαγορεύονται ή επιβάλλονται.