Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Το τούρκικο φέσι . Ανάλυση από τον οικονομολόγο Τζανή Γκούσκο για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Η χθεσινή απόφαση Τραμπ, να επιβάλει δασμούς στην Τουρκία (50% στο χάλυβα και 20% στο αλουμίνιο), ήταν ικανή να ρίξει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας κατά 20%.
Το ΑΕΠ της Τουρκίας ανερχόταν (2107) στα 815 δισ.$ και οι εξαγωγές των παραπάνω προϊόντων της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ δεν ξεπερνούν τα 1,5 δισ.$, δηλ. κάτω απ΄το 0,2% του ΑΕΠ...
Τελικά, ποιο είναι το κόστος που
είχε η Τουρκία απ' την απόφαση του Τραμπ? ...η αύξηση των δασμών?
Όχι βέβαια!
διότι η μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος (λίρα) έχει άμεση σχέση με το ΑΕΠ στο οποίο αναφέρεται (Τουρκία) και όπως ξέρουμε, αν πέσει η ισοτιμία του νομίσματος μιας χώρας (βλ. αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, δάνεια σε ξένο νόμισμα κλπ), αυτομάτως μειώνεται η αγοραστική αξία των εισοδημάτων της χώρας αυτής (μισθοί, συντάξεις κλπ) διότι απλά μικραίνει η πίτα που λέγεται ΑΕΠ...
Είναι αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι οικονομολόγοι, ότι το νόμισμα είναι κάτι σαν το προζύμι και ανάλογα θα ζυμωθεί το φύραμα, αλλιώς η πίτα θα σου βγει λειψή.
Να μην τα πολυλογούμε, τελικά πόσο του κόστισε του Σουλτάνου ο αμερικανός πάστορας μέσα σε μια μέρα? 815Χ20% = 163δισ.$ και έχει ο Αλλάχ από Δευτέρα...
Αν σας εκπλήσσει αυτό το νούμερο, ας πούμε κάτι λιγότερο, 400 δισ.$ το χρέος της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα επί 20% (υποτίμηση) = 80 δισ.$ το τούρκικο φέσι!


Υ.Γ. (1) Από την πτώση της τουρκικής λίρας που συμπαρέσυρε και το ευρώ και την ανάλογη αύξηση του δολαρίου, η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη κατά 4,4 δισ.ευρώ σε σχέση με τα κατοχικά δάνεια. Σημασία έχει να κάνουμε μια πατριωτική κυβέρνηση που θα τα διεκδικήσει.
Υ.Γ. (2) Και την ίδια ώρα που ο Ερντογάν κάνει τη μία πατάτα μετά την άλλη, έχεις εδωπέρα αυτόν το σκιτζή - κομιτατζή Υπ.Εξ να τον ανταγωνίζεται σε ηλιθιότητα και να το παίζει τσαμπούκι στον Πούτιν! Μόνο ένα θαύμα μας σώζει!
Υ.Γ. (3) Προς συναδέλφους οικονομολόγους και μη. Καλό είναι να μην βγάζουμε επ' ευκαιρία τ' απωθημένα μας (για ευρώ, τράπεζες, φιτς και πριτς) και να ηρωοποιούμε τον Ερντογάν που τους ανθίσταται (τάχα μου). Το γεγονός ότι έχουμε ανθέλληνες στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι θα υιοθετήσουμε τον τουρκικό πατριωτισμό του Ερντογάν! Να μην ξεχνάμε ότι απείλησε με βέτο αν δεν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με τ' όνομα Μακεδονία σκέτο!Να μην ξεχνάμε ότι μεθοδεύει απόσπαση της Θράκης, συνεκμετάλλευση Αιγαίου, απειλεί τα μισά νησιά κ' Κύπρο, κρατούμενοι ακόμα οι δύο έλληνες αξιωματικοί κλπ, κλπ.
Σιγά μην του ανάψουμε και κερί! Μακάρι να χρεοκοπήσει αύριο και να του βάλουν τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι, γιατί μόνον έτσι θα καταρρεύσει το εξοπλιστικό του πρόγραμμα και θα του σπάσει ο τσαμπουκάς μια και καλή.

Τζανής Γκούσκος