Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

«Δώρο» Πούτιν σε Ερντογάν, τι συμφώνησαν για τη Συρία...

Αποτέλεσμα εικόνας για «Δώρο» Πούτιν σε Ερντογάν, τι συμφώνησαν για τη Συρία...Σε συμφωνία για μια αποστρατικοποιημένη ζώνη, στο Ιντλίμπ της Συρίας, προχώρησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην ρωσική προεδρική κατοικία στο Σότσι. Πρόκειται για τη
δημιουργία μίας νεκρής ζώνης, έκτασης 15-20χλμ γύρω από το Ιντλίπ, με κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών στρατευμάτων από τις 15 Οκτωβρίου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον πλήρη έλεγχο και στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή καθώς προβλέπεται από τις 10 Οκτωβρίου, να έχουν παραδώσει τον βαρύ οπλισμό, όλες οι ένοπλες ομάδες που δρουν σε αυτήν την έκταση, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας “Μέτωπο της Νάσρα”.

Αναμφίβολα με την εφαρμογή της συμφωνίας, ευνοημένος βγαίνει ο Ερντογάν, ο οποίος πλέον θα μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την θέση ισχύος του στο συριακό και συγκεκριμένα στην προσπάθεια ανακατάληψη της Ιντλίμπ και τις συνέπειες  που θα υπήρχαν ως προς τις προσφυγικές ροές.

Επισημαίνεται πως η Τουρκία, δεν θα διακόψει την οχύρωση θέσεων παρατήρησης στο Ιντλίμπ, ενώ για ακόμη μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να θέσει την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG/PYD), που δρα κοντά στα σύνορα, ως την μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα του.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία εγκάρδια ατμόσφαιρα, με τις σχέσεις των δύο χωρών «να συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενεργητικά και θετικά» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Η διμερής συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας φέρεται να θεμελιώνεται όλο και περισσότερο σε περιφερειακά ζητήματα και να επεκτείνεται πέρα από το ευρύ πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών δεσμών.

Το ερώτημα που παραμένει είναι πως θα αντιδράσει η πλευρά των ΗΠΑ σε μία τέτοια συμφωνία, δεδομένου πως η περιοχή αποτελεί καίριο αντικείμενο ενδιαφέροντος για την αμερικανική κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο βέβαια είναι πως  η Ευρώπη συνεχίζει να παραμένει αδρανής και αδύναμη να επηρεάσει τις εξελίξεις σε μία περιφέρεια όπως αυτή της Μέσης Ανατολής, όπου το αντίκτυπο για τα συμφέροντά της είναι άμεσο.

Ε. Ελευθερίου