Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Οι Τούρκοι προκαλούν με παράνομες ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο

 Συνεχίζει η Άγκυρα το «βρώμικο παιγνίδι» επιχειρώντας να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση ακόμη και εντός των χωρικών υδάτων της, με αφορμή τραγικά περιστατικά βύθισης σκαφών που
μεταφέρουν  λαθρομετανάστες. Με το νέο χθεσινό
περιστατικό, η Τουρκία ουσιαστικά διεκδικεί την αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση ακόμη και λίγες δεκάδες μέτρα ανοικτά του αεροδρομίου της Χίου σε περιοχή που βρίσκεται μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Και αυτή η ενέργεια εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να υπονομεύσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο «ροκανίζοντας» ακόμη και αρμοδιότητες όπως αυτή της Έρευνας και Διάσωσης, θέτοντας φυσικά σε κίνδυνο και τις ζωές των ναυαγών, καθώς με τις παρεμβάσεις αυτές δημιουργείται και σύγχυση στα παραπλέοντα θαλάσσια και ιπτάμενα μέσα.
Χθες σήμανε συναγερμός στις ελληνικές Αρχές όταν έφθασε σήμα που ενημέρωνε ότι σκάφος βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή λίγο έξω από το αεροδρόμιο της Χίου. Αμέσως εκδόθηκε από τις ελληνικές Αρχές η ΝΟΤΑΜ Α2446/18 (στις 21.35) αναγγέλλοντας την έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης SAR στην περιοχή με ακτίνα γύρω από το σημείο, και με συντεταγμένες 3820Ν02609Ε, μέχρι το όριο του FIR Αθηνών. 
Με την ελληνική ΝΟΤΑΜ καλούνται όλα τα ιδιωτικά μέσα να συντονίζονται με το κέντρο του Πειραιά PIRAEUS JRCC πριν εισέλθουν σε αυτή την περιοχή, καθώς οι έρευνες προβλέπονται για ένα 24ωρο. 
Μια ώρα αργότερα η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α4973/18 έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν αναγνωρίζει τον καθορισμό της περιοχής ευθύνης για SAR με αναφορά στο FIR Αθηνών και υποστηρίζει ότι μέρος της περιοχής την οποία δέσμευσε η Ελληνική ΝΟΤΑΜ επικαλύπτει μερικώς την τουρκική θαλάσσια Ζώνη για Έρευνα και Διάσωση (SRR) όπως έχει διακηρυχθεί στον ΙΜΟ και έχει δημοσιευθεί στο εγχειρίδιο του ΙΜΟ(Global SAR Plan). Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα ζητά όλες οι δραστηριότητες για Έρευνα και Διάσωση που εμπίπτουν σε αυτή την τουρκική ,όπως θεωρεί, ζώνη να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές.