Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Παράνομη η ρίψη χημικών σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών

Αποτέλεσμα εικόνας για Î´Î±ÎºÏÏ…Î³ÏŒÎ½Î±Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων από τα Μ.Α.Τ.
Η χθεσινή καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) στην υπόθεση Αλί Γκιουνές κατά Τουρκίας για παραβίαση του άρθρου 3 της
Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης), δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με την ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών στην Ευρώπη.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου, που δικαιώνει τον Τούρκο εκπαιδευτικό ο οποίος ψεκάστηκε με χημικά στο πρόσωπο παρότι είχε ήδη ακινητοποιηθεί από την τουρκική αστυνομία, επισημαίνεται ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία συνιστώντας επομένως διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έφεραν στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της μαζικής χρήσης χημικών αερίων από την Ελληνική Αστυνομία με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο ο τότε ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος .

Σε ανακοίνωση τους καλούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α., να προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών και στην ποινική και πειθαρχική δίωξη των αστυνομικών που προχωρούν αδικαιολόγητα στη χρήση χημικών αερίων.