Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

«Από εδώ και πέρα ότι πετάει θα καταρρίπτεται» – Εξαγριωμένη η Μόσχα με το Ισραήλ

Σε έξαλλη κατάσταση βρίσκεται το ρωσικό υπουργείο άμυνας με το Ισραήλ.Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοιγκού δήλωσε επίσημα ότι το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού μεταγωγικού ρωσικής IL-20, στα
ανοικτά των ακτών της Συρίας, επειδή οι ενέργειές του Τελ Αβίβ οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

«Η ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και του θανάτου των μελών του πληρώματος του, βρίσκονται ξεκάθαρα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Σοϊγκού κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Avigdor Lieberman στο τηλέφωνο.

«Οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού δεν ήταν σύμφωνες με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας, έτσι διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε.», κατέληξε ο άνθρωπος που ήταν διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που είχαν ισοπεδώσει το Γκρόζνυ το 1995 στην εξέγερση των Τσετσένων.

Πριν λίγο είχαμε και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Πούτιν Ν.Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι το περιστατικό με το IL-20 δεν επηρεάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και αφορά την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Το Κρεμλίνο υποσχέθηκε να αναλύσει την κατάσταση με την κατάρριψη του μεταγωγικού αεροσκάφους Il-20, και εξέφρασε την έντονη «ανησυχία” του για την επόμενη «ημέρα” στην περιοχή.

Αυτό δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το TASS.

«Σύμφωνα με το περιστατικό με την κατάρριψη του αεροσκάφους μας, μπορώ μόνο να πω ότι το Κρεμλίνο ανησυχεί εξαιρετικά για αυτή την κατάσταση”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «μια πλήρης εκτίμηση για το τι συνέβη δόθηκε στη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας”.

Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου μέχρι στιγμής αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και σχόλια σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του τι θα συμβεί στις σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ.

«Η κατάσταση αναλύεται, τα πρώτα στοιχεία ανακοινώθηκαν σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, οι δραστηριότητες αξιολόγησης συνεχίζονται και αναγνωρίστηκαν ως προκλητικές και αυτό είναι ξεκάθαρο» , είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τώρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη σαφή δήλωση, η οποία έγινε από το ΥΠΑΜ . Οτιδήποτε άλλο αργότερα”.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν το IL-20 για να κρυφτούν από την συριακή αεράμυνα κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής επίθεσης.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες ακόμη, φέρουν την ρωσική αεράμυνα να έχει στο στόχαστρο οποιαδήποτε αεροσκάφος εισέλθει στο συριακό εναέριο χώρο, ειδικά του Ισραήλ, με στόχο την άμεση κατάρριψη του.

Παράλληλα, η Μόσχα αποκάλυψε ότι το Τελ Αβίβ δεν προειδοποίησε έγκαιρα τη διοίκηση των ρωσικών στρατευμάτων για τις προσχεδιασμένες επιχειρήσεις στην περιοχή της Λαττάκειας.

«Το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία ένα μόλις λεπτό πριν το χτύπημα, γεγονός το οποίο δεν μας επέτρεψε να οδηγήσουμε το IL-20 σε ασφαλή εναέρια ζώνη» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά το ρωσικό ΥΠΑΜ.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι η έρευνα των σωστικών συνεργείων κοντά στο σημείο της συντριβής του IL-20 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θεωρούνται από τη Μόσχα ως «εχθρικές», επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα της Ρωσίας να προχωρήσει σε «ανάλογη απάντηση».

Ειδικοί αναφέρουν ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει μια δεύτερη σοβαρότατη προκλητική ενέργεια στην περιοχή της Συρίας από άλλη μικρότερη σε ισχύ χώρα μετά την Τουρκία το 2015 , με την κατάρριψη του μεταγωγικού IL-20,…η οποία δεν « καταπίνεται» με τίποτα , ενώ έχουμε και σοβαρό πλήγμα στο πρεστίζ της Μόσχας ως υπερδύναμης, λίγες ημέρες μετά την άσκηση VOSTOK-2018.Εκτιμάται ότι αυτό ακριβώς επιχείρησε να υλοποιήσει το Τελ Αβίβ στην ρωσική πλευρά με την άστοχη κίνηση κατά του ρωσικού αεροσκάφους.

Οι Ισραηλινοί έχοντας τις πλάτες τους καλυμμένες στην θάλασσα λόγω της παρουσίας νατοϊκής αρμάδας (συμπεριλαμβανομένου και ελληνικής Φρεγάτας) και ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου , έστειλαν ένα σαφές «μήνυμα» στον Πούτιν από την Ουάσιγκτον για τις ενέργειες στην Συρία και την κατάληψη της Ιντλίμπ.

Το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το γεγονός «αναπάντητο» , κάτι που προμηνύει ακόμα χειρότερες εξελίξεις στην Συρία, από τις οποίες η Ελλάδα οφείλει να απέχει οπωσδήποτε.

Επίσης η ενέργεια αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιοι εκεί στην Αμερική επιζητούν έναν μεγάλο πόλεμο τώρα, πριν η Ρωσία καταστεί ακόμα πιο πανίσχυρη .

«Οποιοσδήποτε εναέριος στόχος, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων αλλά και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα βρεθεί να ίπταται σε συριακό εναέριο χώρο θα στοχοποιείται άμεσα από την ρωσική αεράμυνα».

Αυτό φαίνεται να κάνει πράξη ο Σοιγκού με εντολή να «κατεβαίνει” στο έδαφος οτιδήποτε πετάει και δεν είναι ρωσικό ή συριακό αεροσκάφος.