Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Το πανηγύρι στη ΔΕθ τελείωσε, η ανεργία έμεινε....

Την εξιδανικευμένη εικόνα της αγοράς που περίτεχνα έχει διαμορφώσει-διατιμπανίσει ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται να συνθλίψει η σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από αριθμούς και πολιτικές τύπου «success story».
Για του λόγου το αληθές, η (φαινομενικά) ευοίωνη μείωση της ανεργίας που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, για
τον περασμένο Ιούνιο στο 19,1% από το 21,3% τον ίδιο μήνα πέρυσι, επιτεύχθηκε με νέες μειώσεις μισθών, με μερική απασχόληση και με φυγή των νέων στο εξωτερικό. Άλλωστε οι προσλήψεις με όρους πλήρους απασχόλησης συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά σε αντίθεση με την δραματική αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που συνεχίζει να φτωχοποιεί και να εξαθλιώνει σταδιακά και αδιάκοπα τους Έλληνες ενώ παράλληλα δημιουργεί μία γενιά εργαζόμενων που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες.


Ενδεικτικό είναι πως η ανεργία στους νέους έως 24 ετών, έπεσε τον Ιούνιο, έπειτα από χρόνια, κάτω από το 40%, όμως περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι, στη πλειονότητά τους νέοι, εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αμοιβή κατά μέσον όρο λιγότερη των 320 ευρώ. Στη γλώσσα των αριθμών και των ποσοστών, την οποία ευκόλως υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο μεταφράζεται ως μείωση της ανεργίας και συνεπώς «πολιτική επιτυχία».


Ποσοστά έναντι εισοδημάτων


Η σκληρή πραγματικότητα μαρτυρά την αντιστρόφως ανάλογη πορεία των εισοδημάτων έναντι των θετικών αυτών ενδείξεων της οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση του μέσου μισθού της μερικής απασχόλησης τα τελευταία 3.5 χρόνια η οποία άγγιξε το 12%, αφήνοντας 407.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με αμοιβή λιγότερη των 336 ευρώ καθαρά.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα εισοδήματα των μισθωτών με πλήρη απασχόληση, δεδομένου ότι σήμερα ένας μέσος εργαζόμενος αμείβεται με 745 ευρώ καθαρά, έναντι των 818 ευρώ που ελάμβανε το Δεκέμβριο του 2014.


Η απάντηση των Συνδικάτων


Το... κερασάκι στην τούρτα της ΔΕΘ και του «success story» έχουν βάλλει με την τοποθέτησή τους οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της Β. Ελλάδας καταδυκνείοντας το χάσμα μεταξύ των στατιστικών και της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα προεδρεία των συνδικάτων της περιοχής εν όψει των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ, είχαν παρουσιάσει στοιχεία τα οποία επισημαίνουν την ΄σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για νέο επερχόμενο κύμα ανέργων που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρους νομούς.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκμεταλλεύεται πολιτικά την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, χαρακτηρίζοντάς την ως «τρύπα στο νερό».

Είναι γεγονός πως η επικοινωνιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κατά πολύ ξεπεράσει κάθε ίχνος λογικής και πολιτικής δεοντολογίας.


Ε. Ελευθερίου