Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Η Ζορμπά παραδέχθηκε πως τα μνημεία πέρασαν στο Υπερταμείο -Ευθύνες στην Κονιόρδου

«Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016» παραδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, και πρόσθεσε «υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω».
Με τις δηλώσεις αυτές, η
νέα υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάριζε αυτό που η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα υπέκρυπτε: ότι πράγματι στις
λίστες με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στη εταιρεία ακινήτων δημοσίου, η αλλιώς στο λεγόμενο υπερταμείο, συμπεριλαμβάνονται μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι με μερικούς εξ αυτών να είναι ο Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά, το αρχαιολογικό μουσείο Κρήτης και το τούρκικο χαμάμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο διασταυρώνονται οι κωδικοί του εθνικού κτηματολογίου γίνεται σαφές ότι το ζήτημα αφορά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Κρήτη.

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και της διαχείρισης των μνημείων, τονίζοντας ότι πρόκειται για De Facto ακίνητη περιουσία που ανήκει στο δημόσιο και υπερβαίνει κάθε συναλλαγής. Παράλληλα, ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον Υφυπουργό Πολιτισμού προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα.

Αιχμές Ζορμπά κατά Κονιόρδου

Στις δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού θέλησε να υποβαθμίσει το ζήτημα τονίζοντας πως «γίνεται φασαρία για το τίποτα».

«Πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.λπ. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών», τόνισε η υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 FM.


Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε ξεκαθάρισμα πριν πάνε τα μνημεία στο υπερταμείο», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».