Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Oι Αμερικανοί «αρπάζουν» τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά-Ελευσίνας με τη συνεργασία της κυβέρνησης


Στα χέρια των ΗΠΑ, μεταβιβάζει σκανδαλωδώς η κυβέρνηση όλη τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, μαζί τις επισκευές και τους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, αφού η Ελλάδα εκχωρεί στην ουσία όλη σχεδόν την άμυνα και την ασφάλειά της σε μια ξένη
δύναμη. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και από την χειρότερη αποικία.

Επίσημη πρόταση για την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίναςκατέθεσε η ONEX, σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρίας, Πάνος Ξενοκώστας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη. Βασικός όρος που φέρεται να τέθηκε είναι η ανάληψη συντήρησης των πλοίων του ΠΝ και του ΛΣ.

Η εταιρία που ελέγχεται από αμερικανικά κεφάλαια και έχει την άμεση και διακηρυγμένη στήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά-Ελευσίνας, ζητά να αναλάβει και τη συντήρηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού. Επομένως δεν πρόκειται για μια απλή αποκρατικοποίηση αλλά άπτεται των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Αποστόλης Μακρυκώστας.
Η συνάντηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την άφιξη γαλλικού κλιμακίου της Group Naval στην Ελλάδα για κλειστές συναντήσεις με την Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ξενοκώστας ενημέρωσε και επίσημα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από την πλευρά της ΟΝΕΧ Group για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, μετά την εξαγορά του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου, και του ανέλυσε την πρόταση της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της δημόσιας ανακοίνωσης του ενδιαφέροντος στο περίπτερο των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας την ισχυρή βούληση και το πρόσφορο έδαφος, καθώς και την επιμονή της πρεσβείας των ΗΠΑ, που προωθεί εμφανώς τα συμφέροντα αμερικανικών εταιριών στην Ελλάδα.

Η en bloc πρόταση εξαγοράς για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα έρχεται από την αμερικανική εταιρία η οποία ήδη αποκτά μέσω του άρθρου 106 το Νεώριο Σύρου κατόπιν και της σχετικής συζήτησης που έγινε  στο μονομελές πρωτοδικείο Σύρου.

Όσον αφορά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), ο επενδυτής εκδήλωσε ενδιαφέρον τόσο για τo εμπορικό τμήμα όσο και για το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.

Η πρόταση αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ.

Σκοπός των ΗΠΑ είναι πουληθεί μια έκδοση της LCS και να αποτραπεί η πώληση των γαλλικών φρεγατών Belhara.