Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΤΟ 1945

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται
του Παναγιώτη Μπάρκα
Αρχίζω τη σημερινή ανάρτηση με τη γνωστή διαπίστωση του Ε.Αβέρωφ το 1945, της οποίας προηγούνται κάποια σχόλια. Ο στόχος είναι απλός. Να αποκτήσουμε το δικαίωμα να κρίνουμε την συμπεριφορά μας σήμερα σε σχέση με ό τι προέκυψε με την υπόθεση Κατσίφα.

"Μπροστά στην αυξανόμενη εθνική εγρήγορση των Αλβανών, η ελληνική πλευρά έδειχνε κουρασμένη, με παμπάλαιους μηχανισμούς δράσης, αδύναμη και υποχωρητική. Τα κενά, που άφηνε η επιτεινόμενη αδράνεια των Βορειοηπειρωτών, τα απορροφούσε με βιασύνη ο επεκτατικός αλβανικός εθνικισμός. Αυτή η εξέλιξη δικαίωνε πλήρως τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος, για λογαριασμό του 1945 συμπέρανε ότι το ελληνικό στοιχείο της Αλβανίας «όχι μόνον δεν μας είναι όλως αφοσιωμένον, αλλά κατά πολύ σοβαράν αναλογίαν ουδολώς επιθυμεί την ένωσιν με την Ελλάδα»
Το πρώτο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι η επανάληψη γνωστών γεγονότων κοντινού παρελθόντος με βασικό στόχο την μετατροπή του γεγονότος σε φόβηχτρο των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, ή για να τραπούν σε φυγή, ή για να καθίσουν καλά...!!
Στην κατάσταση αυτή διαπιστώνουμε δυστυχώς την κάτωθι συμπεριφορά:
Πρώτο. Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου τους, είναι ακέφαλοι, ανοργάνωτοι, χωρίς δυνατότητα άρθρωσης λόγου και διεκδίκησης δικαιωμάτων.
Αρκετοί Έλληνες, στο όνομα της σωστής αρχής διατήρησης καλών σχέσεων με τον αλβανικό λαό, είναι έτοιμοι να διαιωνίσουν την πραγματικότητα που επιβάλλουν γνωστοί κύκλοι, οι οποίοι για να μας αποδεχτούν ως καλούς Έλληνες απαιτούν να ξεχάσουμε την ιστορία μας και να αποδεχτούμε την ιστορία που δίδαξε το κομμουνιστικό καθεστώς, να παραδώσουμε αμαχητί τις περιουσίες μας, να απαλλαγούμε από βασικά εθνικά δικαιώματα κλπ.
Μια άλλη κατηγορία άδραξε την ευκαιρία και για να πετύχει την εύνοια του αλβανικού κράτους και των ισχυρών Αλβανών, αλλά και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με ομογενείς αντιπάλους με τα χέρια της αλβανικής πλευράς, σπεύδουν να τους καρφώσουν, μάλιστα με ψευδή μαρτυρίες.
Μια άλλη κατηγορία εδώ, στον τόπο μας εμφανίζονται ειρηνικοί, φιλήσυχοι και υπέρ της συνύπαρξης με τους Αλβανούς, χωρίς μάλιστα να διεκδικούν καν ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται στην Ελλάδα, ως οι μάχιμοι Έλληνες Βορειοηπειρώτες πατριώτες και εθνικιστές, συνεργαζόμενοι μάλιστα με τις σκληρές ελληνικές εθνικιστικές ομάδες.
Υπάρχει και εκείνη η ομάδα Βορειοηπειρωτών που ενώ συνεργάζονται μυστικά ή ανοιχτά με την αλβανική πλευρά εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή του εισαγόμενου από Ελλάδα εθνικισμού, ο οποίος εθνικισμός ταυτόχρονα δεν παρουσιάζει και προβάλλει συγκεκριμένους εθνικούς στόχους, παρά μόνο αναπτύσσει κοινά συνθήματα εθνικής και πολιτικής αντίδρασης τους.
Υπάρχουν ακόμα και οι Έλληνες που βγήκαν στην άκρη του δρόμου, η μπήκαν σε κρυψώνα, περιμένοντας να περάσει η μπόρα.
Υπάρχουν και οι πολιτικοί μας οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι και φοβισμένοι μπροστά στη δίπλευρη πίεση. (Στην άστοχη και αυθόρμητη ελληνική εθνικιστική πίεση και στην καλά συντονισμένη αλβανική).
Κάποιοι απ΄αυτούς, αξιοποιούν ανώνυμα έντυπα αναπτύσσοντας και ανακυκλώνοντας εκεί θέσεις που μπορεί να μη έχουν συνέπειες για τους Έλληνες στην Ελλάδα, όχι όμως για τους Έλληνες στην Αλβανία. Είναι ένας τρόπος για να επανέλθουν "εθνικιστικά" στα πολιτικά δρώμενα του Ελληνισμού της Αλβανίας, λησμονώντας ότι οι Έλληνες τους ξέρασαν ακριβώς για ελλιπές εθνικό έργο.
Ταυτόχρονα, μιλούν για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα ή την Αλβανία (σε εθνικιστικό επίπεδο), όχι μόνο για την κατάσταση που ενυπάρχει μεταξύ των Ελλήνων της Αλβανίας.
Ασφαλώς, ως επιβεβαίωση ότι στον ισχυριζόμενο ρόλο εκπροσώπου της εθνικής ελληνικής μειονότητας, δεν έχουν εθνικούς στόχους και οράματα, όχι μόνο δεν πήραν θέσεις για τα όσα μεσολάβησαν και μεσολαβούν στο χώρο μας, αλλά ούτε τόλμησαν να προστατέψουν τους Έλληνες στο ψυχολογικό διωγμό που δέχονται.