Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης


η εικόνα προφίλ του Damianos Vassiliadis, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει

Αφορμή: η Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Κρήτη από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2018

Του Δαμιανού Βασιλειάδη, ιδρυτικού μέλους του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2018
Σε συζήτηση στην ελληνική Βουλή στις 24 Απριλίου 2013 ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Μανώλης Γλέζος είχε πει ανάμεσα στα άλλα «…Δεν παραιτούμεθα των αξιώσεών μας, αλλά περιμένουμε την διεθνή συγκυρία για να μην κάνουμε τελικώς τίποτε… Ήρθε η στιγμή το Κοινοβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία μας».

Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Αφροδίτη Σταμπουλή και Στάθης Παναγούλης αναφερόμενοι στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, σε σχετική επερώτηση στην Βουλή, στις 13 Οκτωβρίου 2014, σημειώνουν ότι η συνεργασία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο της υπογραφής συμφωνίας το 2010 μεταξύ της καγκελαρίου Αγ. Μέρκελ και του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αποτελεί:
«ενορχηστρωμένη προσπάθεια προώθησης μεγάλων ιδιωτικών, ελληνικών και ξένων συμφερόντων».
Και το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται. Τι άλλαξε στο μεταξύ, ώστε όχι μόνο να οργανώνει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ την Ελληνογερμανική Συνέλευση, αλλά επιπλέον να υπογράφει με την παρουσία του Γερμανού Καγκελαρίου Στάινμάιερ επιπλέον το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή με την παλιά δήλωση κυβερνητικών αξιωματούχων όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προωθούν με την Ελληνογερμανική Συνέλευση την «ενορχηστρωμένη προσπάθεια μεγάλων ιδιωτικών, ελληνικών και ξένων συμφερόντων».
Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον, γιατί το Εθνικό Συμβούλιο και άλλοι παράγοντες στρέφονται μονομερώς κατά της γερμανικής κυβέρνησης, που δεν έχει κανένα νόημα και δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της και όχι εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης που υπακούει δουλικά στις εντολές της; Γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος λογικός άνθρωπος που διαθέτει «κοινόν νουν» να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι καμία Ελληνογερμανική Συνέλευση δεν θα ελάμβανε χώρα και κανένας δήμαρχος η περιφερειάρχης δεν θα υποστήριζε μια τέτοια συνέλευση και μάλιστα εσκεμμένα στην Κρήτη, που έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αν πράγματι η ελληνική κυβέρνηση είναι εναντίον, την στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι έχουμε γίνει προτεκτοράτο και αποικία της Γερμανίας με την δική μας θέληση, ή μάλλον πιο σωστά με την θέληση της ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε συγχωροχάρτι στις ελληνικές κυβερνήσεις και δημιουργούμε άλλοθι απέναντι στην γερμανική, αποπροσανατολίζοντας την ελληνική κοινή γνώμη και προπάντων τους μαρτυρικούς δήμους και τα χωριά από τους κύριους υπαίτιους, που επαναλαμβάνω είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι ξένοι, όπως πάντα, κάνουν την δουλειά της και όπως δείχνει η πράξη, την κάνουν πολύ αποτελεσματικά. Το θέμα είναι αποκλειστικά, τι κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προωθείται πια η «ενορχηστρωμένη προσπάθεια μεγάλων ιδιωτικών, ελληνικών και ξένων συμφερόντων;».
Δαμιανός Βασιλειάδης, ιδρυτικό μέλος (από την ίδρυσή του το 1996) του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Υστερόγραφο: Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση αυτή που παραχώρησε όνομα, εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς και αύριο μεθαύριο μπορεί να δεχτεί ότι και η Κρήτη δεν είναι ελληνική, όπως κατά διάφορα χρονικά διαστήματα είχε προπαγανδιστεί από διάφορους κύκλους στην Κρήτη μάλιστα (με μια ξεχωριστή κρητική σημαία από κάποιους ανεγκέφαλους), να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις από την Γερμανία; Ή μήπως το θέμα της Μακεδονίας δεν είναι ένα ύψιστο εθνικό θέμα, όπως κι αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων;
Και στο κάτω κάτω της γραφής, αν πράγματι αυτή η κυβέρνηση ήθελε να δείξει την καλή της θέληση, που φυσικά δεν την έδειξε, θα έπρεπε για να μας πείσει, ότι έχει την θέληση να διεκδικήσει και όχι να μας εμπαίζει, να υλοποιήσει τρία πράγματα:
Πρώτον, να προβούν ή καλύτερα να είχαν προβεί σε ρηματική διακοίνωση μέσω της διπλωματικής οδού ζητώντας όλες τις αποζημιώσεις και όχι μόνο το κατοχικό δάνειο. Η περίπτωση της ρηματικής διακοίνωσης του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πυροτέχνημα, γιατί, το ακύρωσε αμέσως με το να το διατυμπανίζει δημοσίως. Έκτοτε καμία συνέχεια.
Δεύτερον, να υλοποιήσουν έστω στο παρά πέντε τώρα, όχι λίγο πριν τις εκλογές και να βρουν μετά κάποιο άλλοθι, την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου, που εκκρεμεί.
Και τρίτον, να καταργήσουν το άρθρο 923 του κώδικα πολιτικής δικονομίας που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης να εγκρίνει ή να καταργεί αποφάσεις του Ανωτάτου Ελληνικού Δικαστηρίου. Αν είναι δυνατόν! και όμως. Βασικά να καταργεί τον Άρειο Πάγο.
Tέταρτον, να είχαν ακυρώσει το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, που δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους δήμους και μάλιστα με θύματα, να οργανώνουν την Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Κρήτη. Αν η κυβέρνηση είχε καταργήσει το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το οποίο αντιθέτως προωθεί μετ' επιτάσεως κατόπιν εντολών έξωθεν, δεν επρόκειτο κανένας δήμαρχος να τολμήσει να διοργανώσει τέτοιες προσβλητικές για τα θύματα συνελεύσεις.
Πέμπτον, να μην υπέγραφε, κατ’ εντολή της γερμανικής κυβέρνησης το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, κατά την παρουσία του προέδρου της Γερμανίας στην Ελλάδα στις 11 και 12 Οκτωβρίου. Είναι δυνατόν να συμπορευτούμε με όλους αυτούς, που υπηρετούν συνειδητά ξένα συμφέροντα για να παραμένουν στην εξουσία;
Όμως τίποτε απ’ αυτά δεν πρόκειται να κάνει και γι’ αυτό ποτέ δεν έχει την πρόθεση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Πρόκειται για σκέτο αποπροσανατολισμό να ασκεί κανείς κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε καθαρά ότι αναγνωρίζει ιστορική και ηθική ευθύνη και πέραν τούτου ουδέν.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως ανέκαθεν σε όλα τα θέματα. Είναι δυνατόν να συμπορευτούμε με όλους αυτούς, που υπηρετούν συνειδητά ξένα συμφέροντα για να παραμένουν στην εξουσία;
Αν τέλος οι Έλληνες είχαν εκλέξει την γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα, τότε θα ζητούσαμε ευθύνες από την γερμανική κυβέρνηση! Ο ελληνικός λαός έχει εκλέξει αυτήν την συγκεκριμένη κυβέρνηση και απ’ αυτήν θα ζητήσουμε ευθύνες.