Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Η φιέστα τους έγινε φιάσκο! Το κίνημα ενάντια στην Ελληνογερμανική Συνέλευση νίκησε !


 Η φιέστα τους έγινε φιάσκο! Το κίνημα νίκησε! Κανείς δήμαρχος από την Κρήτη, κανείς Έλληνας Βουλευτής, κανείς Υπουργός δεν έδωσε το παρών! Ο θλιβερός αυτός θεσμός που ήλθε με τα μνημόνια πνέει τα λοίσθια και πρέπει να καταργηθεί, αν πράγματι βγήκαμε από τα μνημόνια! Σύντομα στο Ηράκλειο θα λάβει χώρα η πραγματική Ελληνογερμανική Συνέλευση με διαπρεπείς Γερμανούς επιστήμονες και αγωνιστές να συμμετέχουν!
Όπως αναφέρει σε μήνυμα του στο f/b το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης :"Οι δήμαρχοι της Κρήτης, οι φορείς, οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και, πάνω από όλα οι πολίτες και οι φορείς των μαρτυρικών τόπων, έστρεψαν την πλάτη τους στην παρασυναγωγή της Χερσονήσου! Δεκάδες μηνύματα εναντίον της αδιαφανούς και υβριστικής για την Ιστορία μας αυτής συνεύρεσης Γερμανών αποικιοκρατών και Ελλήνων προθύμων.
Η διαδήλωσή μας αναστάτωσε ευχάριστα το Ηράκλειο, που πήρε το μήνυμα του αγώνα και η ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας μας στη Χερσόνησο έκανε τους διοργανωτές της παρασυναγωγής να κρύβονται.

Ανυποχώρητος αγώνας για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!
Για Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία!"
 Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα στέκονται και κουστούμι
Μόνο ηθική ευθύνη έχει η σημερινή Γερμανία για τις φρικαλεότητες που έγιναν στην Κρήτη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είπε ο διάδοχος του Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, εντελοδόχος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και κοινοβουλευτικός Υφυπουργός της Γερμανίας κ. Nobert Barthe κατά την πρώτη ημέρα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που διεξάγεται στη Χερσόνησο για να προσθέσει:
“Την εποχή της κρίσης, η Γερμανία και ειδικά η Καγκελάριος έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την Ελλάδα. Υπήρξαν μια σειρά από πακέτα στήριξης. Το τελευταίο τελείωσε το περασμένο καλοκαίρι”, αναφερόμενος στο μνημόνιο. Δεν πήγε η Ρένα Δούρου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση. Κόντρα με Μέγαρο Μαξίμου και Αλέξη Τσίπρα.
Όλα αυτά υπό τις διαμαρτυρίες πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η Συνέλευση και υπό την ισχυρή παρουσία ΜΑΤ και αστυνομίας. Να σημειώσουμε ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση ξεκίνησε με το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη “Στο Περιγυάλι το Κρυφό” ενώ αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είχε συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη, στον οποίο και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι τα εξής:
– Τη Βιαννο και τα Ανώγεια τα καψαν οι ναζί, φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί
“Αφήστε μας να περάσουμε, είχατε κι εσείς συγγενείς θύματα στην Κατοχή”, φώναζαν οι διαδηλωτές στους αστυνομικούς, που επιτηρούν το χώρο. Τελικά επιτράπηκε σε αντιπροσωπεία να συναντηθεί με τον Γερμανό πρέσβη στον οποίο και επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
“Είμαι εδώ από αίσθημα σεβασμού απέναντι σας”, υπογράμμισε ο πρέσβης χαρακτηρίζοντας σοβαρό το ζήτημα και επισημαίνοντας ότι “λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν”.
“Δεν συγχωρούμε το ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα των αποζημιώσεων”, του ανέφερε ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, με τον πρέσβη να απαντά ότι δεν είναι θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
“Είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης και της δικής σας. Θα πρέπει να συζητηθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο”, είπε ο πρέσβης.
Να σημειώσουμε ότι σε μήνυμα που ανήρτησε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κ. Αριστομένης Συγγελάκης καυτηρίασε το γεγονός ότι την αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων πολιτών υποδέχθηκε ο Γερμανός Πρέσβης ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες εκπρόσωποι, κ. Δούρου και κ. Πατούλης απαξίωσαν:

“Αντιπροσωπεία μας βρίσκεται στο ξενοδοχείο (σε εξωτερικό χώρο) όπου γίνεται η Ελληνογερμανική Συνέλευση και ήρθε ο Γερμανός πρέσβυς να μας υποδεχθεί (!) ενώ ζητήσαμε να ενημερώσουμε το σώμα της «Συνέλευσης» για τις απόψεις μας. Περιμένουμε επί ώρα, τον κ. Τσολακίδη, εκπρόσωπο της κας Δούρου και τον κ. Πάτούλη να έλθουν αλλά δρν μας κάνουν την τιμή. Μέσα στην αίθουσα Μαστοράκης και Αρναουτάκης μαζί με τον Γερμανό υφυπουργό Μπάρτλε ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και έχουν στήσει απέξω την αντιπροσωπεία μας και ακόμα πιο πέρα δεκάδες πολίτες που διαδηλώνουν!”
“Υπάρχει ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”
Η Συνέλευση ξεκίνησε με Θεοδωράκη, και το τραγούδι “στο περιγιάλι το κρυφό” να εκτελείται από χορωδία.
Το λόγο πήρε ο  Nobert Barthle κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της ομοσπονδιακής καγκελαρίου για την Ελληνογερμανικη Συνέλευση λέγοντας πως θα υπάρξει μία εντατικότατη ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών.” Είναι ένας μοναδικός θεσμός στην Ευρώπη, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2010, σε μια δύσκολη εποχή με την κρίση της ζώνης του ευρώ. Διοργανώθηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο και τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και να υπάρξει εκατέρωθεν στήριξη από τα κάτω, από την τοπική αυτοδιοίκηση”.
Για τις διαμαρτυρίες έξω από το ξενοδοχείο, είπε:
“Είναι απόλυτα σωστό ότι υπάρχει μια ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε Γερμανός έχει συναίσθηση αυτής της μεγάλης ηθικής ευθύνης, κάποιος στην ηλικία μου ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, το ζήτημα των επανορθώσεων δεν έχει να κάνε με το θέμα της Συνέλευσης. Η δουλειά μας εδώ είναι σε τοπικό, αυτοδιοικητικό επίπεδο. Σε τέτοιο επίπεδο δεν συζητούνται τέτοια ζητήματα. Ο δρόμος που ακολουθείται είναι ο διακριτικός για τέτοια ζητήματα. Εμείς εδώ δεν έχουμε καμία σχέση και δεν μας απασχολούν τέτοια ζητήματα. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να λυθούν σε νομικό επίπεδο και αφορούν Διεθνείς Θεσμούς. Το γερμανικό κράτος κάνει πολλά για να κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί η κουλτούρα της μνήμης. Δίνει μεγάλα ποσά για να μπορέσει να δει η νεολαία τι ακριβώς συνέβη σε χώρες όπως η Ελλάδα και τον εβραϊκό πληθυσμό αυτής της χώρας και των άλλων χωρών”.
“Την εποχή της κρίσης, η Γερμανία και ειδικά η Καγκελάριος έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την Ελλάδα. Υπήρξαν μια σειρά από πακέτα στήριξης. Το τελευταίο τελείωσε το περασμένο καλοκαίρι. Πλέον η Ελλάδα πατάει μόνη της στα πόδια της. Αυτόνομα, μπορεί να έχει μία πολύ θετική εξέλιξη. Θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης μίλησε για το Ευρωπαϊκό όραμα, την Ευρώπη και την ειρήνη των λαών, καταδικάζοντας τη βία και τον λαϊκισμό. Ο ίδιος τόνισε:
“Aπόλυτα σεβαστό το αίτημα για τις αποζημιώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν το αμφισβητούμε. Ίσα ίσα το υιοθετούμε και θεωρούμε ότι είναι υψίστης εθνικής και διεθνούς σημασίας. Το κάθε θέμα όμως θα πρέπει να το βάζουμε στο βαθμό που πρέπει και στο σημείο που πρέπει, ώστε να μην υποβαθμίζεται και να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το θέμα λοιπόν θα έπρεπε να είχε πάρει το δρόμο του μέσα από τη Βουλή. Και ο πρωθυπουργός και ο ΠτΔ να το έχουν αναδείξει διεθνώς.”
Για τη σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία ο δήμαρχος Χερσονήσου τόνισε ότι :

“Είναι μια αμφίδρομη και ανθρώπινη σχέση. Ίσως το πρόσημο να γέρνει προς την πλευρά της Γερμανίας γιατί είναι ένα κράτος και μια οικονομία με καλύτερα χαρακτηριστικά. Σίγουρα όμως υπάρχουν πρακτικές που έχουν δώσει καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα, σε πολλά ζητήματα.”
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης μίλησε για χτίσιμο συμμαχιών κι εκτός συνόρων.Τόνισε δε ότι οι Γερμανοί επενδυτές μπορούν να στηρίξουν το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.” Η  συνάντηση έχει στόχο να ενώσει δυνάμεις. Πρέπει να προβληματιζόμαστε για το παρελθόν. Παραμένουν πάνω στο τραπέζι οι απαιτήσεις για τις αποζημιώσεις. Η διεκδίκηση τους αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και ενώνει τους δύο λαούς, δεν είναι πράξη εκδίκησης.” , είπε.
Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη ενός εκ των πρωτεργατών της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, Κρίστοφερ Σουμάχερ, έπειτα από αίτημα του Γιώργου Πατούλη.
 
Με πληροφορίες από agonaskritis.gr/ cretalive.gr