Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Ευρώ: «Όπλο» στα χέρια της Γερμανίας, αλλά «καταστροφή» για Ιταλία, Ελλάδα

Ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να λύσει το πρόβλημα η ΕΚΤ.Θεωρητικά τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν το ίδιο κόστος δανεισμού…Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα πρέπει να έχουν ίδιες αποδόσεις στα ομόλογά τους. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την ανάλυση του MishTalk, η Ιταλία, στο ευρώ, έχει ένα νόμισμα που είναι 9% υψηλότερο από τη δίκαιη τιμή του.Από την άλλη, η Γερμανία, στο ευρώ, έχει ένα νόμισμα που είναι 11% χαμηλότερο.


Ο συνήθης τρόπος με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες πραγματοποιούν προσαρμογές για να καθορίσουν την υπερτιμημένη ή υποτιμημένη κατάσταση είναι η πολιτική επιτοκίων ή η άμεση παρέμβαση.Δεν έχει σημασία τι κάνει η ΕΚΤ, αλλά είναι δύσκολο να επηρεάσει την Ιταλία και τη Γερμανία σε αντίθετες κατευθύνσεις.Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια είναι στα πρόθυρα να ξεφύγουν από τον έλεγχο της Ιταλίας.

Θεωρία εναντίον πρακτικής

Θεωρητικά, τα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας θα έχουν όλα την ίδια απόδοση.Στην πράξη, σαφώς δεν γίνεται.Η διαφορά μεταξύ γερμανικών δεκαετών και ιταλικών δεκαετών ομολόγων είναι 330 μονάδες βάσης (3,3 ποσοστιαίες μονάδες).Η διαφορά είναι ο αντιληπτός κίνδυνος αθέτησης, επομένως, οι πιθανότητες της Ιταλίας να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη αυξάνονται.

Η μεγάλη αντιπαράθεση

Στις 28 Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ιταλία ύψους 2,4%, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε ψηλά επίπεδα.Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi προειδοποίησε ότι “η μη τήρηση των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ συνεπάγεται υψηλή τιμή για όλους” και οι αποδόσεις αυξήθηκαν εκ νέου.

Παράλληλα, τα ιταλικά ομόλογα υποβαθμίστηκαν σε μόλις δύο βαθμίδες πάνω από το επίπεδο Junk.Και πάλι, αυτό δεν πρέπει να συμβεί “θεωρητικά”.Όλα τα κρατικά χρεόγραφα της ευρωζώνης πρέπει να έχουν παρόμοιες αξιολογήσεις.Αλλά στην πράξη τίποτα δεν συμβαίνει, με την Goldman Sachs μάλιστα να βλέπει τον ιταλικό κίνδυνο να οδηγεί στην «αιφνίδια διακοπή» του κεφαλαίου.

Bank run σε εξέλιξη

Η εκροή κεφαλαίων είναι ήδη σε εξέλιξη.Η απόδειξη μπορεί να βρεθεί στα στοιχεία του Target2.

Ιταλικά κεφάλαια στην Ελβετία

Με την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και της πτώσης των ιταλικών μετοχών και ομολόγων, η Evans-Pritchard διαπίστωσε ότι οι Ιταλοί μεσαίας τάξης αντιδρούν στην επιδείνωση της σχέσης μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές της χώρας.

Σε μια τάση που θυμίζει έντονα την τραπεζική πορεία που προκάλεσε την σχεδόν κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (πιο πρόσφατα το 2015), οι Ιταλοί προσπαθούν να μετατρέψουν τα ευρώ τους σε ελβετικά φράγκα και να τα «φυγαδεύσουν» στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Ελβετία.

Μεγάλοι παίκτες έχουν ήδη φύγει

Ο Ελβετικός όμιλος Albacore Wealth Management δήλωσε στους Ιταλούς ότι είχε λάβει ένα κύμα αιτημάτων από τους Ιταλούς με κεφάλαια ρευστότητας ύψους 5-10 εκατ. ευρώ.Οι υπερ-πλούσιοι είναι ήδη ένα βήμα μπροστά.“Τα μεγάλα ψάρια διοργανώνουν εδώ και αρκετό καιρό την μεταφορά του πλούτου τους”, ανέφερε.

Πόσα χρήματα έχουν φύγει;

Target 2: Ιταλία Ιούλιος: -471,1 δισεκατομμύρια ευρώ

Target 2: Ιταλία Αύγουστος: -492,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, η ανισορροπία Target2 της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 21,4 δισ. Ευρώ.

Οι κανόνες για την… Γερμανία

Με αφορμή την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η Κίνα δεν χειραγώγησε το νόμισμά της τελικά, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις έξι χώρες που βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή χειραγώγηση νομίσματος.
Αυτές είναι οι Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ινδία, Γερμανία και Ελβετία.

Η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Κορέα έχουν συγκεντρώσει δύο από τα τρία κριτήρια σε κάθε έκθεση, δεδομένου ότι έχουν σημαντικά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών σε συνδυασμό με σημαντικά διμερή εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως σε ονομαστικούς όρους, ήτοι στα 329 δισ. δολάρια για τα τέσσερα τρίμηνα έως τον Ιούνιο του 2018, που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδό της.

Η Γερμανία διατηρεί επίσης ένα σημαντικό πλεονασματικό εμπόριο αγαθών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα 67 δισ. δολάρια για τα τέσσερα τρίμηνα μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Στο μεταξύ, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά τη μείωση είτε του μεγάλου πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ή της μεγάλης διμερούς εμπορικής ανισορροπίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, εν μέρει επειδή η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να διευκολύνει την εξωτερική εξισορρόπηση και επειδή ο χαμηλός πληθωρισμός της Γερμανίας συνέβαλε σε μια αδύναμη πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία.

Έτσι, η γερμανική παραγωγικότητα έναντι της περιφερειακής παραγωγικότητας της Ευρωζώνης αποτελεί ακόμη ένα ζήτημα.


*Πηγή: bankingnews.gr,μέσω odosdrachmis.gr