Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Απάντησε η Άγκυρα σε Π.Καμμένο και Ε.Αποστολάκη: «Θα προστατέψουμε την γαλάζια πατρίδα μας σε Αιγαίο & Α.Μεσόγειο»

Απάντησε η Άγκυρα σε Π.Καμμένο και Ε.Αποστολάκη: «Θα προστατέψουμε την γαλάζια πατρίδα μας σε Αιγαίο & Α.Μεσόγειο»
Λίγα λεπτά μετά την εισβολή των τουρκικών F-16 που πέταξαν πάνω από το Κατελόριζο και ενώ αναχωρούσε από το σύμπλεγμα της Μεγίστης ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, απάντησε ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στις δηλώσεις του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Ε.Αποστολάκη και του Π.Καμμένου λέγοντας πως «θα προστατέψουμε την γαλάζια πατρίδα μας σε Αιγαίο & Α.Μεσόγειο»

Τόνισε πως η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά» της σε Αιγαίο και Μεσόγειο και προφανώς αναθάρρησε από το γεγονός ότι η δήλωση του State Department σήμερα στην ουσία έδινε ίσα «δικαιώματα» σε Ελλάδα κρατώντας ασαφείς «ίσες αποστάσεις»
Συγκεκριμένα είπε:
«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ᾽᾽γαλάζια πατρίδα μας᾽᾽. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».
«Άλλες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της πολιτικής ηγεσίας και άλλες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς εκτελούμε τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας».
Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε.Αποστολάκης σε χθεσινή συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στην ίδια ερώτηση του pronews.gr για τις «κόκκινες γραμμές», περιέγραψε «δύο ταχύτητες»στην ελληνική αντίδραση: 
"Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα τους ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση.
Αλλά για την υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εκεί έχουμε άλλου είδους προσεγγίσεις. Εμείς σε οποιαδήποτε περίπτωση είμαστε έτοιμοι".
Στο ίδιο μήκος κύματος μήνυμα στην Τουρκία είχε στείλει χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος,  που επισκέφθηκε τη Ρω, τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.
«Η παρουσία μας εδώ, είναι μία ακόμα ευκαιρία προκειμένου να περάσουμε στους γείτονές μας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα μένει πιστή στα ιδανικά των προγόνων της, αυτών που πρώτοι θεμελίωσαν το πολίτευμα της δημοκρατίας, και το δώρισαν στην παγκόσμια κοινότητα. Και ότι επιπλέον είμαστε μία χώρα φιλειρηνική, που όμως απαιτεί να τη σέβονται, όπως άλλωστε πράττει και η ίδια», είπε ο Πάνος Καμμένος.
Και συνέχισε: «Εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».
Όπως ανέφερε ο Πάνος Καμμένος η ΑΟΖ του Καστελλόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της Ελλάδας. «Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
pronews.gr