Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

ΥΠΕΞ μετά το Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής: «Απέναντι στην Τουρκία δεν φτάνει η διπλωματία χρειάζονται & οι ΕΔ»

ΥΠΕΞ μετά το Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής: «Απέναντι στην Τουρκία δεν φτάνει η διπλωματία χρειάζονται & οι ΕΔ»
Σε βαρυσήμαντη δήλωση προχώρησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλος (ο οποίος στην ουσία ασκεί τα χρέη κανονικού ΥΠΕΞ) μετά την λήξη του  έκτακτου Συμβουλίου Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής λέγοντας πως «Απέναντι στην Τουρκία δεν επαρκεί η διπλωματία χρειάζονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις»

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη ότι «εάν ανέβουν οι Τούρκοι σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση» είπε ότι «η διπλωματία μόνη της δεν επαρκεί, χρειάζεται και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων και η δήλωση του κ. Αποστολάκη είναι προφανώς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πάντοτε παρούσες εκεί για να αποκρούσουν οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας. Δεν απειλούμε κανέναν» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
Ερωτηθείς εάν φοβάται ότι η Τουρκία προχωρήσει σε μία κίνηση αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας απάντησε:
«Δεν φοβόμαστε τίποτα, πρέπει να παίρνουμε όμως τα μέτρα μας. Και τα μέτρα μας τα παίρνουμε και με την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν προβλεφθεί για οποιοδήποτε σενάριο και πρέπει βέβαια πάντοτε να υπενθυμίζουμε στην άλλη πλευρά ότι εμείς είμαστε μια φιλειρηνική δύναμη, δεν διεκδικούμε τίποτα ούτε απειλούμε, αλλά προφανώς είμαστε εδώ για ν’ αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας»
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως στην κυβέρνηση για πρώτη φορά κατάλαβα ότι δεν αρκεί να μιλάει κανείς με την Τουρκία αλλά ότι θα πρέπει να την κάνει να φοβάται.
Η Άγκυρα διαχρονικά και ιστορικά φοβάται μόνο την δύναμη των όπλων κάτι που το ελληνικό πολιτικό σύστημα ουδέποτε κατανόησε αλλά θα φρόντιζε να εξοπλίζονται επαρκώς οι ΕΔ ασχέτως μνημονίων και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Τώρα η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι τα λόγια δεν επαρκούν αλλά ο χρόνος πιέζει. Όλοι θέλουν να βγουν τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου άμεσα και η κατασκευή του East Med είναι «προ των πυλών»
pronews.gr