Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Μέσα στον Ιανουάριο προωθούν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών διπλωμάτες του ΥΠΕΞ


Διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών εισηγούνται στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, να αρχίσουν οι διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, οι διπλωμάτες της αρμόδιας υπηρεσίας εκτιμούν ότι η συμφωνία θα περάσει από την Βουλή της ΠΓΔΜ κατά την τελική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου. Και αυτό το θεωρούν ως δεδομένο. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων φαίνεται ότι ικανοποιούν το υπουργείο, που έχει θέσει ως στόχο να μην αφήσουν την κύρωση της Συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Είναι μάλιστα διάχυτο στην ατμόσφαιρα ότι προσπαθούν με τον τρόπο αυτόν να εκδοθεί αμέσως μετά το πρωτόκολλο εισδοχής της των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το αργότερο έως τον Μάιο.
Πάντως, Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν σήμερα ότι το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου και όχι στις αρχές Ιανουαρίου.
Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από την επίσπευση της κύρωσης της συμφωνίας είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πιέζει τις αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τεχνικά την είσοδο της Συμφωνίας στη Βουλή, με σκοπό να πάει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε εκλογές. Εκλογές που θα τις προκηρύξει ευθύς αμέσως με την κύρωση της Συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή και την έναρξη της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κάτι που σκοπεύει να συζητήσει και με την ίδια την Μέρκελ.
Η γερμανική πλευρά, ωστόσο, επιθυμεί εκλογές στην Ελλάδα στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.
e-asfalistiki.gr