Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Θριλερ για τους 151

olomeleia_main01
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους 145 που διαθέτει σήμερα, θα χρειαστεί άλλους τουλάχιστον έξι βουλευτές. Ποιοι είναι οι πλέον πιθανοί να συνδράμουν - Τα ερωτηματικά


Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό επιφέρει η απόφαση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και παράλληλα να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ανοίξει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία. Πρόθεση του Μαξίμου είναι μαζί με την ψήφο εμπιστοσύνης να έρθει γρήγορα στη Βουλή και η ψήφιση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ενδεχόμενο η Συμφωνία να βαδίσει για τη ελληνικό Κοινοβούλιο ακόμη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα είναι ανοικτό.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο απερχόμενος, πλέον, υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι τρία τουλάχιστον μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου) δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί ρευστές ισορροπίες, όσον αφορά τους «151» που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Εντούτοις, το Μαξίμου διαμηνύει ότι η άρση εμπιστοσύνης εκ μέρους του Πάνου Καμμένου, δεν θα δημιουργήσει ανατροπές, καθώς και πάλι διασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό φρόντισε να υπογραμμίσει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι «αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία έχει πει και μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες θα δουν, πράγματι, αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή».

Ποιοι είναι, όμως, οι έξι βουλευτές που ενδέχεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Για να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αλιεύσει πρόθυμους βουλευτές από τρία ακόμη μικρότερα κόμματα. Κάτι τέτοιο, όμως, θα οδηγήσει πιθανότατα στη διάλυση αυτών των κομμάτων καθώς η κοινοβουλευτική δύναμή τους θα πέσει κάτω από τον μαγικό αριθμό πέντε, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λογίζονται πλέον ως Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 που διαθέτει σήμερα, θα χρειαστεί άλλους τουλάχιστον έξι βουλευτές. Οι πλέον πιθανοί να συνδράμουν με βάση τα έως τώρα δεδομένα είναι οι εξής:

- Η εκλεγείσα με τη ΝΔ, αλλά πλέον ανεξάρτητη, υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα.
- Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ο οποίος βρίσκεται σχεδόν με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι φανατικός υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
- Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ο οποίος, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά με την ψήφο του υπέρ του προϋπολογισμού είναι σαν να έχει ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο κ. Σαρίδης εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη ερωτηματικό, καθώς σε πρόσφατη δήλωσή του είχε ξεκαθαρίσει: «Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση μετά το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, δεν πρόκειται να πάρει από εμένα ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα». Σε περίπτωση που φανεί συνεπής δεν πρέπει να υπολογίζεται. 
- Οι άλλοι τρεις οι οποίοι απαιτούνται μπορούν να προέλθουν από τους ΑΝΕΛ. Σίγουρος θεωρείται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μάλλον σίγουρη η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ενώ βέβαιος για το «ναι», με δική του δήλωση σήμερα, είναι ο Κώστας Ζουράρις, παρότι, όπως είπε, θα ψηφίσει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, πιθανότητα υπάρχει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και ο Βασίλης Κόκκαλης, που σήμερα απουσίαζε (όπως και η κα. Κουντουρά) από τη συνέντευξη Τύπου του Π. Καμμένου.

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει πλειοψηφία 151 βουλευτών θα ακολουθήσει ανασχηματισμός την προσεχή Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

voria.gr