Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΟΥΝ! ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕ «ΞΥΛΟ» ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ
Σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, αναφέρουν πως επισπεύδεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμφωνία, αναμένεται θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία την Πέμπτη στις αρμόδιες Επιτροπές με στόχο να κυρωθεί η Συμφωνία από την Ολομέλεια στις 18 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις διαρροές, την σχετική ανακοίνωση θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Πάντως, για την ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει άγνοια και διαψεύδει τα σχετικά σενάρια σημειώνοντας ότι δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του την ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια.
Τέλος διαδικασίας στα Σκόπια
Την ίδια ώρα στα Σκόπια, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πΓΔΜ ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς την υπογραφή του προέδρου Ιβάνοφ που έχει δηλώσει ρητά την αντίθεσή του.
Ο νόμος δημοσιεύθηκε με υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Με υπογραφή επίσης του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» της πΓΔΜ και ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, τον οποίο η Βουλή της χώρας είχε επίσης ψηφίσει δύο φορές και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνούταν να τον υπογράψει.
Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των δύο παραπάνω νόμων σήμερα, ο Πρόεδρος της χώρας, σε γραπτή ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «αντισυνταγματική ενέργεια» από τη μεριά του προέδρου της Βουλής και κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμμα «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την πράξη αυτή.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής και του SDSM, τα οποία σημείωσαν ότι αυτός που παραβίασε το Σύνταγμα ήταν ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τους δύο παραπάνω νόμους. Ο πρόεδρος της Βουλής και το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επισήμαναν ακόμη ότι η δημοσίευση των δύο νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα, με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, είναι καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τις προβλέψεις του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πΓΔΜ και τα κείμενα των τεσσάρων τροπολογιών και του συνοδευτικού εφαρμοστικού συνταγματικού νόμου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της χώρας, στις 11 Ιανουαρίου. Η δημοσίευση έγινε επίσης με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, καθώς, για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείτο η υπογραφή του Προέδρου της χώρας.
makeleio.gr