Νέα-Ανακοινώσεις-Δελτία-Άρθρα-Επικαιρότητα

Σε πρόβα τζεναράλε για την Συμφωνία των Πρεσπών ετοιμάζεται να προβεί ο Α.Τσίπρας πριν εκχωρήσει την Μακεδονία στα Σκόπια

Πρόβα τζεναράλε για την συμφωνία των Πρεσπών θα κάνει ο Α.Τσίπρας πριν εκχωρήσει την Μακεδονία στα Σκόπια
Σε πρόβα τζεναράλε για την Συμφωνία των Πρεσπών ετοιμάζεται να προβεί ο Α.Τσίπρας πριν εκχωρήσει την Μακεδονία στα Σκόπια αφού προσανατολίζεται στο να προχωρήσει στην διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης πριν την έλευση της Συμφωνίας προς κύρωση στην Βουλή.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για «άσκηση πολιτικής ακρίβειας» καθώς ήδη η κυβέρνηση Τσίπρα έχει λάβει 154 ψήφους κατά την έγκριση του κυβερνητικού προϋπολογισμού, μια διαδικασία η οποία από μόνη της ενέχει «ψήφο εμπιστοσύνης».
Όπως πιστεύουν στο μέγαρο Μαξίμου με τον τρόπο αυτό θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο πρωθυπουργός μέχρι την έλευση της Συμφωνίας καθώς θα διατηρηθεί έτσι η πολιτική ατζέντα γύρω από τις κυβερνητικές ενέργειες. 
Παράλληλα, οι επιτελείς του Μαξίμου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει όσους βουλευτές απαιτούνται 
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, που είναι μια ξεχωριστή και διαφορετική διαδικασία, αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατωτερη από τα δύο πέμπτα του όλου, δηλαδή 120 βουλευτές, σε αντίθεση με την πρόταση δυσπιστίας που χρειάζονται 151. Είναι μια πρόβλεψη του Συντάγματος ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης ευκολότερα και να υπάρχει σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Στην περίπτωση, λοιπόν, της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μπορεί να την πετύχει με λιγότερους από 151 βουλευτές και μέχρι 120, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ένας αριθμός βουλευτών θα απέχει από τη διαδικασία.
Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, όμως είναι βέβαιο πως αν ο κ. Τσίπρας υιοθετήσει αυτή την εισήγηση, όλα πλέον είναι ανοικτά και εξαρτώνται απόλυτα από τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος. 
Αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος. 
Να σημειώσουμε πάντως ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», όπως ισχυρίστηκε ο Κώστας Κατσίκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών», υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, στο Θέμα 104,6, ενώ σε ερώτηση για το πότε τοποθετείται χρονικά η αποχώρηση ο κ. Κατσίκης ανέφερε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».
Με την κίνησή του αυτή προφανώς ο Α.Τσίπρας θέλει να αποδομήσει μια τέτοια ενέργεια πριν καν αυτή εκδηλωθεί.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΥΡΙΟ;
Προς συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου οδεύουν τα πράγματα, μετά την έκρηξη που προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ για «αποστάτες», αλλά και οι προειδοποιήσεις (δια στόματος Κατσίκη σήμερα) ότι οι ΑΝΕΛ όχι μόνο θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά και θα άρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή.
Στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου, κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει πέσει (σύμφωνα με πληροφορίες) στο τραπέζι και έχει αρκετές πιθανότητες το σενάριο να πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμένου, προκειμένου ο κυβερνητικός εταίρος να αποσαφηνίσει τη στάση του σε σχέση με το μέχρι που θα φτάσει την απόσταση που θα τον χωρίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ
Για προαναγγελία του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έκανε λόγο μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Το καλύτερο θα ήταν, πρόσθεσε, το διαζύγιο να γίνει με έναν ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο τρόπο.
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία προαναγγελία της ολοκλήρωσης, τις επόμενες ημέρες ή λίγες εβδομάδες, της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που στηρίζει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια την κυβέρνηση Τσίπρα, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Θεωρώ ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές αυτών των δύο κομμάτων, ο απολογισμός αυτής της συνεργασίας είναι θετικός. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, έχουμε μία σημαντική μείωση της ανεργίας και τους τελευταίους μήνες -ειδικά μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια- έχουν πληθύνει, ψηφιστεί και μέλλει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν αρκετά θετικά μέτρα για την επούλωση των πληγών, που προκάλεσε η χρεοκοπία.
Η διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή, αλλά δεν κατανοώ τις διατυπώσεις περί «αποστασίας», διότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το 2015, υπήρχε γραπτώς και η πρόταση για επιδίωξη επίλυσης αυτού του προβλήματος με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, όπερ και εγένετο.
Επομένως, σεβαστή και γνωστή η διαφωνία Καμμένου με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά νομίζω ότι οι υψηλοί τόνοι και οι χαρακτηρισμοί περί «αποστασίας» κ.λπ. αδικούν και τον ίδιο.
Το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν αυτό το πολιτικό «διαζύγιο» να ολοκληρωθεί με έναν ήρεμο, ώριμο και πολιτισμένο τρόπο
Πηγή:pronews.gr/pentapostagma.gr